Als terugkerend item stellen we deze periode 11 vragen aan iemand uit de Afdeling Gelre. Als eerste is Dicky de Jong aan de beurt.

Vraag 1: Waar kunnen de mensen uit tafeltennisland je van kennen?

Ik zou bijna zeggen, waarvan niet. Ik ben momenteel jeugdtrainer van twee verenigingen (SKF en TVO) en heb daarvoor bij een aantal andere verenigingen wat gedaan. Voor de afdeling Gelre ben ik momenteel samen met Albert Janssen competitieleider jeugd en ben ik licentiefunctionaris voor zowel jeugd als senioren. Ook organiseer ik mede het NTTB-tafeltenniskamp en Tafeltenniskamp Midden Nederland in de zomer en geef ik her en der wat gasttrainingen. Zelf speel ik ook nog competitie in de 2e divisie bij SKF, al is het zelf spelen wel op een lager pitje komen te staan dan een paar jaar geleden.

Vraag 2: Hoe lang tafeltennis je eigenlijk al?

Ik speel inmiddels alweer 27 jaar tafeltennis, in deze periode ben ik nooit gestopt.

Vraag 3: Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk op een ROC als Business Analist. Dit betekent veel werken met managementinformatie en het volgen van landelijke ontwikkelingen en deze vertalen naar beleid.

Vraag 4: Welke sport zou je doen als je niet zou tafeltennissen?

Naast tafeltennis doe ik al darten, maar dat zou ik niet volledig als sport willen doen. Ik denk dat een sport als Waterpolo het beste bij mij zou passen. In ieder geval een sport waar ik mijn energie in kwijt kan.

Vraag 5: Wat vind je het leukste aan de sport tafeltennis?

Iedereen kan een onderdeel hebben waar hij/zij in uitblinkt. De een kan heel hard slaan, de ander kan heel veel effect geven en een derde speler moet het hebben van tactisch vermogen. Kortom, het ontwikkelen van een eigen speelstijl staat voor mij gelijk aan de sport tafeltennis.

Vraag 6: Wat vind je het leukste aan je eigen tafeltennisvereniging?

Wat ik bij SKF mooi vind is dat het is gelukt om zelf spelers op te leiden die nu uitkomen op landelijk seniorenniveau. In de herencompetitie hebben we drie landelijke teams en bij ieder team spelen minimaal twee spelers die al ruim 10 jaar bij SKF spelen. Velen komen ook echt uit Veenendaal en hebben nooit ergens anders gespeeld. Bij TVO zit ik pas een korte tijd, maar de gemoedelijkheid en de saamhorigheid vielen daar al snel op. Het voelt als thuiskomen.

Vraag 7: Wat is je mooiste tafeltenniservaring?

Dat ik deel heb mogen nemen aan het WK hardbat in Ally Pally (Londen) in 2016. Spelen tussen de internationale wereldtop, live uitzendingen op SKY sports en publiek dat handtekeningen komt vragen. En dan daar ook nog een wedstrijdje winnen was wel echt mijn mooiste belevenis.

Vraag 8: Hoe ziet voor jou het ideale competitiesysteem eruit?

Ik zou het liefst gewoon drie tegen drie spelen, maar dan wel op twee tafels. Ik vind het helemaal niet zo erg dat een wedstrijd wat langer, maar ik baal vooral dat je in 6 of 7 wedstrijden niet zelf speelt. Wanneer op je op twee tafels speelt behoud je je aantal wedstrijden, maar zit je minder lang stil (iets waar ik sowieso niet zo goed in ben…).

Vraag 9: Welke tip wil je meegeven aan de tafeltenniswereld?

Leer te genieten van het spelletje en doe dat al vanaf het eerste moment. Het blijft me verbazen dat zoveel spelers tijdens wedstrijden al lopen te huilen en de tafel verbouwen, zonder gecorrigeerd te worden door hun coach. Wees blij dat we deze mooie sport mogen beoefenen. Miljonair zullen we er niet mee worden, dus laten we vooral genieten.

Vraag 10: Als je € 1000,- krijgt voor je verenging, wat zou je er dan mee willen doen?

Faciliteren van het intern opleiden van trainers. De drempel om trainer te worden is jammer genoeg vaak groot. Ik hoor regelmatig van spelers dat zij graag trainer willen worden maar dat opleidingen niet doorgaan of dat deze te formeel zijn. Met dit geld kan je kennis vergroten op lange termijn. Bij zowel TVO als SKF lopen genoeg jonge gasten rond die de capaciteiten hebben om trainer te worden.

Vraag 11: Wie wil je uitnodigen om deze 11 vragen ook eens te beantwoorden?

Een van de clubs die naar mijn idee fantastisch bezig is: Akris. Veel spelers deden mee aan de Afdelingskampioenschappen en de Wiltschut en als je ze volgt op Instagram dan zie je hoe actief zij zijn. Ik ben heel erg benieuwd hoe zij dit allemaal voor elkaar krijgen dus graag nodig ik voorzitter Marieke van Egeraat uit om deze vragen te beantwoorden.