Maarten Ron op de markt in Haarlem

In deze rubriek zet de Nederlandse Tafeltennisbond een genomineerde vrijwilliger in de spotlights. Ditmaal aandacht voor Maarten Nouwen en Ron Doevendans. Zij zijn samen met John Kossen en Martijn van Dijk de drijvende krachten achter ‘De Beste Pingponger van Haarlem’, het succesvolle toernooi dat in januari voor de tweede keer plaatsvond.

In 2019 namen 130 fanatieke spelers deel aan ‘De Beste Pingponger van Haarlem’ en begin januari van dit jaar werd duidelijk dat het toernooi rap aan populariteit is gegroeid. Maar liefst 210 deelnemers schreven zich in voor de gegroeide editie van 2020, van wie er 150 (nog) geen lid zijn van een tafeltennisvereniging. Daarmee groeide het evenement uit tot het grootste tafeltennistoernooi van Nederland met deelnemers die geen lid zijn van een tafeltennisvereniging.

“Het was weer een geslaagde editie”, zegt Maarten Nouwen, die enorm trots is op het toernooi dat georganiseerd werd door TTV Spaarne, TSTZ Haarlem en Oranje Zwart. “Vorig jaar hebben we onze naam gevestigd in Haarlem en daar plukten we nu de vruchten van. De Beste Pingponger van Haarlem leeft in de stad. Mensen wilden graag wéér deelnemen of deze keer wél meedoen. Met de ervaring van vorig jaar konden we bovendien de organisatie verder verbeteren.”

Beeld van De Beste Pingonger van Haarlem

Promotie
De promotie van het evenement werd groots aangepakt door de organisatie. Op de website en de sociale mediakanalen van de De Beste Pinponger van Haarlem werd er veel content geplaatst en de regionale media besteedden veel aandacht aan het toernooi, van kranten tot radiozenders. Bovendien was de organisatie ook in levenden lijve aanwezig in Haarlem: midden op het marktplein met een MyPong tafel maakten ze reclame voor het toernooi.

Daarnaast toog Ron Doevendans langs Haarlemse bedrijven met flyers. “Bij heel veel bedrijven wordt getafeltennist in de stad. Ik werd overal binnengelaten, deed mijn verhaal en veel mensen raakten enthousiast over het toernooi. Je moet lef tonen en creatief zijn, die aanpak werkt. We hebben enorm veel tijd gestoken in de promotie en de organisatie. Daarnaast was het maken van schema’s een flinke klus, want iedereen is druk tegenwoordig en gaf verhinderingen op. We hebben een ontzettend leuk team en het is gaaf om te zien dat de inspanningen effect hebben. Daar kregen we met ons gave team ook veel nieuwe energie van.”

Maarten en Ron

De Beste Pingponger van Haarlem: Een ledenwervingssucces
Op het NTTB Verenigingscongres op 29 februari tijdens het NK Tafeltennis 2020 geven Doevendans en Nouwen een workshop getiteld: De Beste Pingponger van Haarlem: Een ledenwervingssucces. Inschrijven kan hier! Tijdens deze workshop inspireert de organisatie belangstellenden om initiatieven op te zetten die meer leden, meer publiciteit en vooral meer enthousiasme voor tafeltennis teweegbrengen. In Haarlem is dat zeker gelukt. “De formule van De Beste Pingponger van Haarlem kan overal aanslaan, dat hebben we bewezen”, zegt Nouwen. Ons concept is uitrolbaar, maar we willen ons niet alleen focussen op ons eigen toernooi”, legt hij uit. “We willen mensen inspireren om activiteiten te bedenken die per club realistisch zijn. Iedereen kan tafeltennissen en heel veel ongebonden sporters vinden het leuk om een balletje te slaan. Als je die enorme doelgroep in jouw regio naar je club kunt lokken, is het de kunst om ervoor te zorgen dat ze plezier hebben. Lukt dit, dan kun je er als vereniging hopelijk voor zorgen dat je ook daadwerkelijk aan ledenwerving kunt denken.”

In Haarlem is dit goed gegaan. “Behoorlijk wat deelnemers hebben na de toernooien hun gezichten laten zien bij Haarlemse clubs en sommigen zijn zelfs lid geworden”, zegt Doevendans. Deze ontwikkeling maakt ons erg blij, wij hopen dan ook dat wij andere verenigingen kunnen inspireren om vergelijkbare initiatieven op te zetten.