Chana van der Venne

Bij de dames zullen Nederlands kampioene Shuohan Men, Emine Ernst, Sanne de Hoop en Chana van der Venne Nederland vertegenwoordigen op het EK voor Teams in Cluj, Roemenië. Alle vier de dames zullen debuteren op een groot titeltoernooi. Bondscoach Marcel Kraa: ”Ik heb er voor gekozen de top 3 van de afgelopen NK A te selecteren, aangevuld met een talentvolle speelster die zich goed heeft ontwikkeld en aanzienlijke progressie heeft gemaakt de afgelopen anderhalf jaar”. Overigens haalde zij (Chana van der Venne, red.) ook al de kwartfinale op het laatste NK. Belangrijk voor mij was tevens dat alle speelsters deel hebben genomen aan de NK 2020 en daar ook een prestatie hadden neergezet. Ik ben van mening dat als je in aanmerking wilt komen voor het Nederlands team je eigenlijk ook aan de NK en/of Masters dient deel te nemen. Verder draaien alle geselecteerde speelsters een (bijna) fulltime programma, volledig of deels ook in het buitenland, en spelen op goed niveau in de Nederlandse of in een buitenlandse competitie”.

Emine Ernst

Grote afwezige in de selectie is Britt Eerland. Marcel Kraa: ”Naast Britt kun je ook stellen dat Jie, Jiao en Kim “grote” afwezigen zijn. Alle drie zijn inmiddels gestopt. Het is vrij bijzonder dat we nu met een “nieuw” team een EK gaan spelen. Britt is mentaal en fysiek niet fit op het moment. Ze heeft een zwaar Olympisch jaar gehad, of eigenlijk twee door de uitstel van de Spelen in 2020, en is daar nog niet van hersteld. Evenementen dienen derhalve goed gepland te worden voor haar en dat wordt door de ETTU, ITTF en WTT niet erg makkelijk gemaakt. Alles wordt maar achterelkaar en tussendoor gepland wat het voor de topspelers onmogelijk maakt om alles te spelen. Britt is niet de enige Europese topper die verstek laat gaan in Cluj. Omdat planning-technisch gezien het EK team erg ongelukkig valt heeft ze besloten af te zien van deelname en rust te nemen. Ik vind dat een verstandige keuze”.

Britt op de Top16 in 2020

Britt zelf geeft ook aan moe te zijn, vooral mentaal, na een lang, zwaar seizoen: “Alle stress van wel of niet kwalificeren, van wel of niet kunnen kwalificeren, gaan de Spelen wel door, dan de Spelen zelf…. Na de OS wilde ik wat rust nemen net als na Rio in 2016, maar dan krijg je als je net thuis bent alweer informatie met het nieuwe schema van de ITTF, ETTU en WTT, die niet goed samenwerken en alles op het laatste moment nog willen inhalen, wat niet realistisch is.” En over drie toernooien in twee weken tijd: de Europe Top 16 in Griekenland, WTT Star Contender in Qatar en EK in Cluj: “Als ik voor het team speel wil ik ook de verantwoordelijkheid kunnen nemen als de nummer 1 van het team, dan kan ik niet stoppen als het echt niet gaat. Op de individuele toernooien is dat mijn eigen keuze en zijn de gevolgen alleen voor mij. Ik speel graag nog eens de Top 16, al zal dat niet zijn om mijn zilver van de laatste keer te verdedigen.”

Sanne de Hoop

 

 

 

 

 

 

Kijk hier voor de EK-selectie van de heren

Het speelschema van het toernooi is inmiddels ook bekend.